ГЛУЗД

Психологиня Валерія Худзіцька розповіла, чому сняться жахіття та коли це нормально.

“Сновидіння — це специфічна діяльність нашої підсвідомості вночі. Вони виникають у швидкій фазі сну, що повторюється 5–6 разів за ніч. Удень ми сприймаємо значну кількість інформації, її треба засвоїти й опрацьовувати, а коли не вистачає ресурсу чи часу, вона зависає і може трансформуватися у сновидіння. Це не означає, що про подію чи ситуацію, що відбулася сьогодні, цієї ночі буде сон, ні, це може проявитися згодом. Якщо якась частина реальності потребує доопрацювання, то вона так чи інакше прийде до нас у сновидіння”. 

Психологиня каже, що нічні жахіття трапляються не тому, що інформації забагато, а тому, що вона емоційно складна. 

Трансформація

Сон —  це не завжди відтворення подій. 

“Наприклад, інформація про ракетний удар, унаслідок якого постраждало багато людей, уві сні може трансформуватися в те, що ракета летить на нас, або в символічну форму — нас загриз великий собака. Сни — це дуже часто символи й образи”, — каже Валерія. 

Якщо нічні жахіття повторюються — психіка підказує про якусь завислу ситуацію в житті. Тоді потрібно подумати, на що схожий цей сон, на які переживання, спробувати осмислити його. 

“Я не знаю, чи можна так прожити, щоб жодного жахіття не наснилося. Однак коли такі сни переслідують, потрібно звертатися по допомогу. Можеш спершу спробувати обговорити це з близькими. 

Нічні жахіття — це інколи єдиний вихід, щоб опрацювати певну ситуацію чи подію”, — розповідає психологиня Валерія. 

Як позбутися жахіть?

Психотерапевтка Катерина Галко поділилася практичними рекомендаціями:

Подумай, чого насправді боїшся зі сну: місця, особи, насильства чи самої події? Часто в нічних жахіттях обставини схожі до пережитих, але інші люди або місця. Можливо, саме вчинок є страхом. 

Подивися в очі своїм страхам. Можливо, просто потрібно повернутися до того місця, якщо це безпечно, і зрозуміти, що воно більше не загрожує. Можливо, подія уві сні — це те, перед чим ти почуваєшся беззахисним / беззахисною. Тоді комусь потрібно піти на курси самооборони, комусь навчитися плавати або ж подолати якийсь зі страхів: боязнь собак, висоти чи змій. Якщо страх перед якоюсь особою, то тут можуть бути різні сценарії. Іноді банально потрібно зустрітися і поділитися своїми відчуттями, часом варто переїхати чи вжити юридичних заходів, а інколи застосувати все це.

Щоденник снів. Після нічного жахіття знайди час, щоб записати деталі. Якщо вони часто уві сні повторюються, спробуй зрозуміти чому. Це чудовий метод, щоб дізнатися, що насправді викликає страх і як з ним боротися.

Визнач свої тригери. Ти бачиш такі сни щодня чи періодично? Якщо вони виникають лише періодично, найімовірніше, це провокують певні речі у твоєму повсякденному житті. Почни спостерігати, щоб допомогти усунути тригери зі свого життя.

Освітній центр Верховної Ради України пише про дві прості техніки, за допомогою яких можна позбутися жахливих сновидінь. 

Техніка флешбек. Вигадуєш позитивне завершення жахливого сну й промовляєш його вголос. Бажано також записати його на аркуші або в нотатках телефону і потім ще прочитати вголос перед сном. 

Техніка безпека. По суті, це розширення техніки флешбеку. Треба вигадати таку кінцівку, щоб узагалі прибрати зі сну небезпеку. 

Наприклад, дівчині сниться, що за нею женеться ґвалтівник. Вона прокидається й вигадує, що втекла і все закінчилось добре, але тоді мозок запам’ятає, що цього разу втекла, а ось наступного — не факт. Дієвішою була б кінцівка, у якій дівчина придивилася й виявилося, що це її давній друг біг за нею: хотів обійняти та поспілкуватися, а вона не впізнала і злякалася.   

Треба придумувати сюжети, у які легко повірити і які будуть тобі приємні.

Також читай “Що коїться з психікою під час війни і чому ми можемо відчувати провину та відчай

Безкоштовна психологічна допомога під час війни. ОНОВЛЕНО

Я не ОК: як подбати про своє психічне здоров’я

Журналістка: Юлія Варчук

А щоб у твоєму житті було більше Глузду — підписуйся на нас у:

телеграмі

вайбері

вацапі

фейсбуці

інстаграмі

твіттері

Наші партнери